Om Höör

Höör – staden i Skånes mitt

I hjärtat av Skåne där landsvägarna 13 och 23 korsar varandra hittar du den lilla industri- och handelsstaden Höör. Med lätta kommunikationer når du härifrån lätt till Skånes alla hörn, från Hässleholm och Osby i norr till Ystad i söder, Trelleborg i väster och Kristianstad i öster. Om du planerar en resa för att utforska Skåne kan Höör vara ett bra alternativ som bas för alla utflykter. Till Malmö är det mindre än en timme med bil. Du når också de flesta större orter i Skåne och Blekinge med tåg.

Namnet Höör med dubbelvokal kom till på Postens initiativ för drygt hundra år sedan. Då var det vanligt att adressera brev till ’Härstedes’ eller ’Här’ när brevet skulle skickas inom samma ort. Alldeles för ofta lästes detta fel och breven hamnade i skånske ’Hör’, ett namn som har sitt ursprung i forndanskans ’hørg’. Användandet av ortsnamnet Höör fastställdes av ett kungabrev 1 jan 1917 för att minska antalet felleveranser.

Skåne och trakterna kring Höör erbjuder en rik historia och landskap. Från att ha växlats mellan dansk och svensk ägo under århundraden har arkitekturen i söder en kontinental prägel. Jordbruket är ett viktigt inslag i Skånes liv och små gårdar omgärdade av låga stenmurar finns överallt, med sädesfält, odlingar och mjölkboskap som avtecknar sig mot de djupgröna bokskogarna i söder och mäktiga tallarna i norr.

Kristendomen vandrade norrut från kontinenten och det finns otaliga gamla kyrkor och byggnader från tidiga medeltiden att upptäcka. Lunds domkyrka restes redan i slutet av 1000-talet och början på 1100-talet. Stenen den byggdes ifrån kom från trakterna kring Höör och byggmästaren Mårten stenmästare tros härstamma härifrån. I Höörs medeltida kyrka från slutet av 1100-talet kan du beskåda dopfunten som Mårten stenbyggare har huggit och signerat i runskrift.

För dig som vill ta en utflykt på närmare håll finns ett antal sevärdheter i Höör och dess närområde. Några kilometer norrut ligger Skånes djurpark som specialiserar sig på Nordens fauna. Möt vildsvin, kronhjort, lodjur och kungsörnen och lär dig och barnen mer om Sveriges rika djurliv.

Strax söder om stan finns Bosjöklosters slott som sitter inkilad på en udde mellan Västra och Östra Ringsjön. Bosjöklostret grundades troligen kring år 1080 när Benediktinerorden lät uppföra ett nunnekloster. Även då var jordbruket viktig och klostret utökades allt eftersom med gårdshus. Slottet tillkom efter reformationen, först i den danska tronens ägo och sedan av den svenska kungahuset. Slottet är privatägd av adelsläktet Bonde men är öppen till allmänheten. Här får du en smak av Skånes långa historia på ett och samma ställe.